23948sdkhjf

LNG-aktör bollar nya gasfraktkoncept

Finska Vaasaball LNG Products lanserar ett nytt koncept för lagring och frakt av flytande gaser – en klotrund behållare för både små och stora laster, på land och till sjöss.
Vaasaballs första gasanläggning står klar till hösten, och byggs i samarbete med den finska gasjätten Gasum.

– Viktiga aktörer inom energibranschen har visat ett stort intresse för våra produkter. En fungerande anläggning och en referens är helt avgörande försäljningsargument när en kund ska göra en så här stort investering. Därför är vi lyckligt lottade som har med oss Gasum i framtagningen av pilotanläggningen, säger företagets vd Juha Niemi i en kommentar.

Men även om de gigantiska bollarna ser festliga ut, så är det inte det som är syftet med Vaasaballs nya behållare. De klotformade anläggningarna har tagits fram för att konstruktionen kräver 50 procent mindre ytmaterial och isolering än en cylinderformad tank, uppger företaget. Med inspiration från den kristallformade koltypen fulleren har man haft ambitionen att ta fram en stark och kostnadseffektiv behållare genom att sammanfoga 32 fem- och sexkantiga stålplattor.

Vaasaball LNG Products grundades 2010, och har kontor i Åbo och Helsingfors. Företagets hemmamarknader är Norden och Baltikum. Produkterna bygger dock på en 20 år gammal uppfinning av maskiningenjören Pertti Niemi.

– Vårt koncept är skalbart och lämpar sig lika bra för stora och små tankar både till lands och till sjöss. Våra tankar har bättre isolering och mycket lägre vikt än konkurrenternas. På den marina sidan har tankarna dessutom den fördelen att vätskan i en rund tank beter sig symmetriskt. Vid sjögång kommer nämligen vätskan i en behållare i rörelse. Fenomenet kallas sloshing. Cylinderbehållare för marint bruk är därför försedda med så kallade sloshingplates men det behövs inte i våra tankar, säger Pertti Niemi.

Produktsortimentet spänner från tankar på en kubikmeter upp till 36 000 kubikmeter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063