23948sdkhjf

Dackefejden fortsätter: Seko stämmer TT-Line

Seko stämmer TT-Line, för uppsägningarna av 70 ombordanställda i samband med att färjan Nils Dacke flaggades om till polsk flagg.
Fackförbundet Seko hävdade i januari att TT-Lines uppsägningar i slutet av 2013 var ogiltiga. De 70 ombordanställda som berördes sades upp när TT-Lines färja Nils Dacke började gå från Trelleborg till Świnoujście istället för till Travemünde, och fartyget fick polsk flagg. Därmed sänktes lönerna. Nu stämmer Seko TT-Line:

– TT-Lines uppsägningar är ogilitiga enligt Lagen om anställningsskydd. Det råder inte arbetsbrist utan det handlar om övergång av verksamhet. Därför har vi gått till arbetsdomstolen med detta, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seko.

Transport & Logistik iDag/Transportnet har sökt TT-Line för en kommentar till stämningen, och gett dem möjlighet att bemöta Sekos kritik. TT-Line har dock valt att inte medverka.
Seko menar att uppsägningarna gjorts på oskäliga grunder, samt att informationen och stödet till fortsatt sysselsättning till de uppsagda varit bristfällig.

– Det är uppenbart att TT-Line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063