23948sdkhjf

Preem satsar 300 miljoner i Göteborgs Hamn

Preem ska investera 300 miljoner kronor på att bygga om raffinaderiet i Göteborgs Hamn, för att fördubbla produktionen av grön diesel.
Preem har beslutat att kraftigt öka produktionen av sin Evolution Diesel, bolagets diesel med en tredjedel förnyelsebart innehåll som exempelvis tallolja eller andra vegetabiliska eller animaliska oljor. Dagens volymer av den grönare dieseln på 400 000 ton talloljediesel per år beräknas fördubblas med den nya investeringen.

– Vår satsning ligger helt rätt i tiden. Sverige behöver betydligt större andel gröna drivmedel för att klara regeringens miljömål. Dessutom har dieselförbrukningen ökat kraftigt de senaste åren och vi bedömer att vår produkt har stor potential på marknaden, säger Petter Holland, vd för Preem.

– Vi ser mycket positivt på Preems satsning i Göteborg och stödjer helhjärtat den utveckling av mer förnyelsebara produkter som nu sker i Energihamnen, säger Jill Söderwall, kommersiellt ansvarig för Energihamnen i Göteborg.

Talloljan, som är en restprodukt från skogsindustrin, skeppas från Piteå till Göteborgs Hamn, där den processas och tillsammans med fossil diesel blir till Evolution Diesel. Därefter skeppas den till övriga landet samt körs med tankbil till västra Sverige. På sikt är planen att börja exportera biodrivmedel från Sverige.

Utbyggnaden av raffinaderiet i Göteborgs Hamn ska invigas hösten 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078