23948sdkhjf

Nordiskt samarbete för LNG-offensiv

Finska Gasum och Skangass, med verksamhet i Sverige och Norge, går ihop med strategin att plocka andelar på den nordiska marknaden för flytande naturgas, LNG.
Namnet på det nya bolaget blir Skangass, och Skangass sittande vd Tor Morten Osmundsen fortsätter på posten. Gasums Johanna Lamminen går in som styrelseordförande i det samägda bolaget. Huvudkontoret ligger kvar i Risavika utanför Stavanger.

– Nya Skangass kommer att ha marknadstäckning och robust infrastruktur i hela Norden. Detta ger möjlighet för att kunna erbjuda en konkurrenskraftig produkt till kunder i den maritima marknaden, till industrin samt till tunga transportsektorn, säger Johanna Lamminen, Executive Vice President i Gasum i ett pressmeddelande.

Skangass Lysekils-terminal som är under uppbyggnad, överförs till det nya bolaget, och flera terminaler är under planläggning. LNG-anläggningen i norska Risavik kommer att ägas av Lyse-koncernen via bolaget Risavik LNG Production AS. Nya Skangass har befraktningsavtal med två tankfartyg och via samarbetspartners ett stort antal lastbilar för LNG-transporter. Lyse och Skangass har tecknat ett långsiktigt avtal om leveranser för fullt kapacitetsutnyttjande.

Gasum, som bedrivit LNG-verksamhet sedan 1996, förvärvar 51 procent av Skangass LNG-nedströmsverksamhet från Lysekoncernen. Gasums LNG-verksamhet blir därmed en del av det nya gemensamma bolaget Skangass. Skangass har en komplett försörjningskedja för både sjöfart och industri i Sverige och Norge.

– Vi har under en längre tid letat efter rätt samarbetspartner för vår LNG-verksamhet. I Gasum får vi en partner med ett långsiktigt industriellt perspektiv och utvecklingskapacitet. Tillsammans är det vår ambition att ta en betydande andel av den växande nordiska LNG-marknaden, säger Ole Gabrielsen, Executive Vice President för Lysekoncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063