23948sdkhjf

150 får gå från Hiab i Hudiksvall

En av de större tillverkarna av lastbilskranar, Cargotec-ägda Hiab, meddelade på tisdagen att man varslar 150 av sina totalt 300 medarbetare i Hudiksvall om uppsägning. Skälet är att bolaget ska omstrukturera till följd av en allt tuffare global konkurrens.
Omstruktureringen innebär att all tillverkning i Hudiksvall läggs ner medan man behåller områdena utveckling och försäljning.

Produktionsansvaret för lastbilskranar, återvinningskranar och skogskranar kommer att upphöra i Hudiksvall. Enligt samma strategi kommer även monteringsverksamheten i Hudiksvall att upphöra successivt fram till första kvartalet 2015.

– Jag vill förtydliga att planen inte beror på något missnöje med nuvarande produktionsarbetet, utan att planen grundar sig helt på behovet av att förbättra vår lönsamhet och sänka våra kostnader till konkurrenskraftiga nivåer, säger Tomas Blimberg, fabrikschef i Hudiksvall i ett pressmeddelande.
Den planerade åtgärden beräknas medföra besparingar på i storleksordningen motsvarande cirka100 miljoner kronor (11 miljoner euro) per år med full effekt från och med 2016.

Efter beskedet från Hiab att de planerar att omstrukturera och ändra fokus på verksamheten i Hudiksvall samlades på tisdagen kommunledningen.

– Vi från kommunens sida är beredd att samarbeta i frågan med Hiab på samma sätta som i fallet med Ericsson för att stötta de som drabbas, säger Caroline Schmidt, kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagen kommer regionala och lokala aktörer inom Framtidspaket Hudik kommer att träffas.

– Vi ska träffas för att stämma av hur vi konkret ska samarbeta kring konsekvenserna av Hiabs omstrukturering, säger Moniqa Klefbom projektledare Framtidspaketet Hudik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125