23948sdkhjf

Gunnar Malm om urspårad debatt

HALLÅ DÄR, Gunnar Malm! Nu visar det sig att urspårningen vid Stockholm Södra i november berodde på loket, och inte på spåret.
Vad betyder det här beskedet för den svenska järnvägen?

– För det första att vi måste lära oss att avvakta alla utredningar. Vi måste ha respekt för att utredningar genomförs och vänta och se vad de säger. De tar lite tid, men det här allmänna tyckandet som finns tycker jag känns lite oseriöst.

Tycker du att järnvägen har fått oförtjänt mycket stryk i debatten den senaste tiden?

– Jag kan väl säga att jag tycker att det finns övertoner i den här diskussionen som inte bygger på fakta. Det finns mycket kunskap, som vi gärna delar med oss av. Jag skulle önska att det blev lite mer faktabaserade diskussioner framöver.

Hur ska Trafikverket göra för att jobba upp spårets rykte i framtiden?

– Vi ska samarbeta i branschen; vi, tågoperatörerna, entreprenörerna och de fackliga organisationerna, för att tillsammans få till en långsiktighet i detta. Vi måste vara noggranna med fakta och låta det ta tid – och vara ödmjuka inför de synpunkter som finns.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen som folk har om järnvägen?

– Att det var bättre förr! Det finns en romantisering kring järnvägen förr, men vi jämför med en tid då det gick betydligt mindre trafik på spåren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063